LKS Nedir? LKS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

lks_nedir_8sinif_sinav_sistemi_nasil_olacak

LKS Nedir? LKS Sınavı Ne Zaman Yapılacak? MEB’in son yaptığı değişiklik ile karşımıza çıkan LKS ne anlama geliyor? On binlerce öğrencinin geçeceği sistem olan Liselere Kayıt Sistemi nasıl olacak? TEOG’un yerini alacak olan sistem hakkında detaylar sizlerle.

Lise geçiş sistemi olan TEOG’un erine gelen Liselere Kayıt Sistemi (LKS) ile istenilen liseye yerleşmek için sınava girme zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Yalnızca isteyen öğrencilerin sınava girme hakkı olacak, sınava girmek istemeyen öğrenciler ise ikametgah adreslerine göre kendilerine en yakın 5 okuldan birini tercih etmek durumunda kalacaklar.

Uygulamaya alınan yeni LKS sistemi için öğretmenin, eğitim fakültelerinden akademisyenin, birçok üniversitenin ve uzmanın katkıda bulunduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz verilerden alınan görüşlerinden dikkate alındığını belirtti. Sistem değişikliğinin ihtiyaçtan dolayı yapıldığını, mevcut sınav rekabetinin öğrencileri okul dışı kaynakları kullanmaya yönelttiğini söyledi. TEOG’un öğrencilerini etüt merkezlerine yönlendirdiğini ve merkezlerin kapatılmasının ardından özel ders veren alanların çoğaldığını belirten Bakan, TEOG’un her şekilde öğrencileri dış kaynaklara mahkum ettiğinin üzerinde durdu. Mevcut sistemin öğrencileri sınava hazırlanmak için devamsızlık yapmaya zorladığını, bu durumun da eğitim sisteminde aksaklıklara yol açtığını da ekledi.

Ülke genelinde 17 bini aşkın ortaokul, çeşitli türlerde de 11 bini aşkın lise bulunuyor. 8. Sınıfa giden 1 milyon 200 bin öğrenciden sadece isteyenlerin dahil olabileceği bir sınav sisteminde bulunan liselerin ismi ve sayısı Mayıs ayında açıklanacak, yani öğrenciler sınava girmeden önce hangi liselerin sınavla öğrenci alımı yapacağını bilecek. Yeni eğitim sisteminin felsefesi öğrencilere seçim özgürlüğü vermeye dayanıyor böylelikle hem öğrencilerin üzerindeki gereksiz sınav baskısı kalkmış olacak hem de eğitim hayatı aksamadan devam edebilecek. Bildiğiniz gibi TEOG’a öğrencilerin mutlaka katılım göstermesi gerekiyordu, yeni sistem ile bu mecburiyet ortadan kaldırıldı.

LKS Sınavı Ne Zaman Yapılacak? Lks’ye Hangi Derslerden Girilecek?

TEOG’un yerini alan LKS sınavı 02 Haziran 2018’de gerçekleşecek. 90 sorudan hazırlanan sınav için öğrencilere 135 dakika süre verilecek. 6. 7. Ve 8. Sınıfların ders müfredatından hazırlanacak olan sınavda 8. Sınıf konularına ağırlık verilecek.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik, Türkçe, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilgisi ve Yabancı Dil” derslerinden oluşacak sınavın soruları Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak. Sınava katılım gösteren ve göstermeyen öğrencilerin tercihleri aynı tarihlerde açıklanacak.

Lks’de kaç soru sorulacak?

90 soru sorulacak,soru dağılımı 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak.

Lks’de hangi konulardan sorumlu olunacak?

8.sınıf konularından sorumlu olunacak.

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir