Emzirme Ödeneği

Sosyal devlet olmanın gereklilikleri vardır ve hükümetler kanun çerçevesinde belli şartları taşıyan her sigortalı bayana ya da erkeğe bir takım haklar verir. Bu haberimizde anlatmak istediğimiz konu emzirme ödeneği olacağından dolayı diğer konulara değinmeyeceğiz. Konuya giriş yapmadan önce şunun vurgulanması gerektiğinin altını çizelim bir annenin emzirme ödeneği alabilmesi için mutlaka sigortalılığının devam ediyor olması gerekir.  Peki, sigortalı olan annelerin faydalanabildiği emzirme ödeneği nedir?

Emzirme Ödeneği Ne Demek?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi emzirme ödeneği halk arasında süt parası olarak kullanılıyor. Bu haktan yararlanmak isteyen annenin sigortalı olması gerekiyor. Ancak anne çalışmıyorsa bu durumda baba da aynı hakka sahip olabiliyor. Erkek annenin doğum yapmasının ardından şartların taşınması halinde bir kereliğine bu ödemeyi alabiliyor. Yani kısacası emzirme ödeneği devlet tarafından her çocuk için bir kereliğine verilen bir yardım parası şeklinde tanımlanabilir.

Emzirme Ödeneği Şartları?

Emzirme ödeneği ile ilgili olarak kanun 5510 sayısı ile açıkça belirtilmiştir. 2013 yılındaki genelgeyle de emzirme ödeneğinin verilmesi kararı alınmıştır. Alınan kararda çalışan anne ya da eşi çalışmayan baba bu haktan bir kez faydalanabilir denilmiştir. Peki, bu ödeneğin alınmasının şartları nelerdir? Diyebilirsiniz onu da şu şekilde açıklayabiliriz. 5510 sayılı kanunda belirtildiği gibi SS ve GSS kanunun 4’ncü maddesinin birinci fırkasında şu şekilde belirtiliyor.

  • Başvuru yapacak olan kişinin mutlaka SGK ya da Bağkur’lu olması gerekiyor. Buna göre SSK bünyesinde olanlar için doğumun gerçekleşmesinden önceki 12 aylık süre içerisinde kişinin 120 gün boyunca sigortalı olması gerekiyor. Kişi Bağkur’lu ise bu durumda doğumdan önce yine aynı şekilde 120 günlük bir sigortalılığının olması şart. Bunun yanı sıra Bağkur’ a borcunun olmaması gerekiyor.
  • Çocuğun dünyaya sağ olarak gelmiş olması gerekiyor. Çocuğun sağ olarak doğduktan sonra vefat etmesi halinde dahi emzirme ödeneği alınabilmesi mümkündür.
  • Her bir çocuk için verilmektedir.

İşten Ayrıldığımda Emzirme Ödeneği Alır mıyım?

Süt parası almak isteyen bir kişinin sigortalılık süresi dolmuş yani anne işten ayrılmışsa bu durumda bu ödemeden faydalanma süresinde farklılık olabiliyor. Burada işten çıkma tarihinden itibaren 300 gün içinde çocuk dünyaya gelirse bu durumda analı sigortası hakları devreye girecektir. Eğer ki bu haktan yararlanacak erkekse bu durumda bebeğin doğumundan önce 15 aylık süre içerisinde en az 120 günlük bir prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor.

Emzirme Ödeneği Dilekçesi Var mı?

Eskiden insanlar bu şekilde ödeneklerden faydalanabilmek için bir başvuru dilekçesi gerekiyordu. Ancak günümüzde böyle bir durum söz konusu değildir. Yani emzirme ödeneği talep dilekçesi istenilmemektedir. Ancak bu ödenekten kısa zaman içerisinde faydalanılmak isteniyorsa bu durumda talep dilekçesinin verilmesi gerekecektir. Emzirme ödeneğinin alınabilmesi için önemli olan konu bebeğin doğum raporunun hastaneden alınması ve yazan bilgilerinde tam, doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanmış olması gerekiyor.

Emzirme Ödeneği Formu Nereden Alınır?

Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için yapmanız gereken SGK birimlerinden birisine başvurmaktır. Bu başvuru esnasında başvuruda bulunan kişi bir form doldurur ve teslim edilir. Yukarıda belirttiğimiz üzere aslında bu formu doldurmanız gerekmeyebilir ancak yine de işinizi sağlama almak istiyorsanız bu yolu denemeniz de faydalı olacaktır. Süt parası talebinde bulunurken yanınızda mutlaka hastaneden alacağınız doğum raporunun olması gerekiyor. Başvuru sırasında bu belge sizden istenilecektir. Bu nedenle götürmediğinizde işleminizi de başlatamazsınız.

Emzirme Ödeneği Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneğinizle ilgili olarak gerekli bilgilendirilmeleri Sosyal Güvenlik Kurumu birimlerinden yapabilirsiniz. Ya da internet üzerinden e-devlete girdiğiniz zaman burada sorgulama işlemi yapılabilecektir.

Emzirme ödeneği Nereye Yatıyor?

Süt parası ödemeleri PTT aracılığı ile yapılır ve bu ödenekteki paranızı alabilmeniz için TC kimliğinizle birlikte size yakın olan herhangi bir PTT şubesine giderek paranızı da alabilirsiniz.

Buraya kadar işin teknik bölümünü anlattığımızı düşünüyorum. Ancak işin bir diğer bölümünde de halen bu hakkın ne demek olduğunu bilmeyen birçok insanın da olduğu biliniyor. Bazı bilenler ise emzirme parası ile doğum parası aynı zannediyorlar. Peki, aslında süt parası ile doğum parası aynı şey mi bir bakalım.

Emzirme Ödeneği ve Doğum Parası Aynı mı?

Bu iki ödeme birbirine uzun yıllardan beri karıştırılıyor. Kısaca anlatmak gerekirse doğum parası her Türk vatandaşına verilen bir haktır bunun içinde sigortalı olup olmadığı önemli değildir. Süt parasından tamamen farklı olan bu uygulamada ödenen paranın miktarı da birbirinden farklıdır.

İmam Nikahlı Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum parası alabilmeniz için çocuğunuzun doğumundan itibaren sizin resmi nikahlı olmanız gerekir. Bunun için imam nikahlı olan doğum parası alamaz diyebiliriz.

4B Sigortalılar Emzirme Ödeneği Nasıl Alır?

Eğer siz 4B statüsünde hizmet veriyorsanız o zaman yapmanız gereken ilk işlem bulunduğunuz yerdeki SGK il müdürlüklerine bir dilekçe ve doğum raporuyla başvurmak. Kuruma başvuracağınız formla birlikte çocuğun kimlik belgesini de koymanız gerekir. Kurum verdiğiniz bilgileri inceledikten sonra ödemenizi Ziraat Bankasına yatıracaktır

Çalışan Baba

Çalışan babanın bu haktan yararlanabilmesi için öncelikli olarak eşinin doğum yapmış olması ve çocuğun sağ olması gerekiyor. Eşiniz çalışmıyor olması da istenilen şartlardan bir tanesidir.

Çalışanlar Anneler

Çalışan anne doğum yaptıktan sonra yukarıda da belirtilmiş olan şartların yerine getirilmiş olması halinde bu haktan yararlanabilir. 120 gün sigorta priminiz yatmışsa bu durumda kocanızın çalışıp çalışmadığının önemi yoktur.

Emzirme Ödeneği İçin Son Başvuru Ne Zamandır?

Emzirme ödeneğinden faydalanabilmeniz için size verilen süre 5 yıl olarak belirlenmiştir. Yani çocuğunuzun doğumu gerçekleştikten sonra beş yıl içerisinde başvurduğunuz zaman bu ödeneği alma hakkınız devam eder. Fakat burada önemli bir ayrıntı vardır ki o da bu ödeneği almak için doğum sırasında bu haklardan yararlanacak olan şartları karşılamış olmanız. Bunu bir örnekle açıklarsak tahmin ediyorum ki daha açıklayıcı oluruz.

Şu an 2019 Mart ayındayız ve eşiniz 2015 Aralık tarihinde doğumu gerçekleştirdi. Bu durumda size verilen 5 yıllık süre dolmamış olduğundan dolayı başvuru hakkınız halen devam edecektir. Fakat bunun için inceleme esnasında da sizin verdiğiniz bilgilerin doğruluğu incelenecektir.

Emzirme ödeneği Ne Kadar?

Emzirme ödeneği 2018 yılından itibaren 149 TL olarak veriliyor ve bu rakam ise 2019 yılına ilişkin olarak halen güncellenmemiştir. Başvuru tarihinizden itibaren 1 ay içerisinde ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Yukarıda siz değerli takipçilerimizin emzirme ödeneği ile ilgili kafasındaki merak ettiklerini detaylı ve soru yanıt olacak şekilde belirtelim istedik. Bir rehber niteliğinde hazırlanmış olan bilgi içeriğimizden yola çıkılarak emzirme ödeneği yani süt parası başvurusunda bulunabilir ya da neden başvuramadığınızı da anlamış olursunuz.

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir