SGK Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnternet kullanımının artması ile birlikte, devlet kurumları ile ilgili birçok işlemin rahatça halledilebilmesi için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. E-devlet üzerinden işlem yapmak için gereken sadece şifredir. Şifre kişiye özel olup, kişiye ait dava sorgulamadan, SGK sorgulamasına kadar farklı işlemler yapılabilir. E-devlet şifresi PTT şubelerinden alınır. Alınan şifre kişiler tarafından özellikle, sigorta primlerinin sorgulanmasında daha çok kullanılır. SGK sorgulama ile ilaç kullanımından, SGK hizmet dökümüne kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna ait her türlü bilgiye ulaşılmaktadır.

 

 

Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigorta sorgulama işlemi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) internet sitesi üzerinden E-SGM üzerinden şifresiz olarak yapılabiliyordu. Fakat sistemin hatalara sebep olması nedeniyle E-SGM, süresiz olarak kapatıldı. Bunun yerine PTT şubelerinden alınan e-devlet şifresi ile ‘’Devletin Kısa Yolu’’ olarak tanımlanan  www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılarak,  TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile istenilen sorgulama yapılabilir. Alınan şifrenin, kolay hatırlayabilecek yeni bir şifre ile değiştirilmesi, şifre unutma gibi sorunlarla karşılaşılmasını engelleyecektir. Siteye girildikten sonra hangi menüyü kullanılacağına dair bilgi sahibi olunmaması durumunda, ana sayfa üzerinde ‘’sigorta sorgulama’’ diye yazıldığında ödenilen prim miktarlarından ve sürelerine kadar istenilen her türlü detaya ulaşılmaktadır. Böylelikle sigorta ödenme durumuna dair bilgilere ulaşılarak, yanlışlık durumunda anında, gerekli düzeltmeler için müracaatta bulunabilir.

4A Hizmet Dökümü Nereden Çıkarılabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden SGK hizmet dökümü olarak bilinen 4A, 4B ve 4C olarak üç belge mevcuttur. Hizmet dökümünden temel sigorta bilgileri, işe giriş ve çıkış tarihi, sigortalı olarak kaç gün çalıştığına dair detay, hangi aylarda ne kadar sigorta primi yatırılmış olduğu, çalışılmış olunan şirket veya şirketler öğrenilebilir.

SGK hizmet dökümü çok farklı amaçla kullanılmaktadır. SGK hizmet dökümü;

  • Borç sorgulama,
  • Emekli olma zamanı,
  • Emekli maaşı sorgulama veya hesaplama,
  • İkramiye hesaplama,
  • Kıdem tazminatı hesaplama,
  • Vize almak için,
  • Mahkemeler,… gibi çok farklı kurumdan hizmet almak için kullanılabilir.

SGK hizmet dökümünü eski dönemlerde E-SGM üzerinden şifre gerekmeden ulaşılabilirken, sistemdeki eksikler nedeniyle sistem kapatılmıştır. Şuan PTT şubelerinden alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr sitesine girişi yapılarak, SGK hizmet dökümüne ulaşılır ve yazıcıdan çıktısı alınabilir.

SGK Borç Sorgulama ve Borç Ödeme Nasıl Yapılır?

SGK borç sorgulama sırasında farklı kategoriler bulunmaktadır.

SGK İşveren Borç Sorgulama:  İşveren hem borç sorgulama yapabilir, hem de yatırılan primlerin kontrolünü yapabilir. ‘’E-borcu yoktur’’ borç sorgulama yapmak için kullanıcı adı ve şifre sahibi olmak gerekir. Bunun içinde kurumun ya a iletmenin bütün evraklarını tamamlaması gerekir. Kullanıcı adı ve şifre ile siteye giriş yapılarak, borç sorgulama yapılabilir.

GSS Borç sorgulama: Sosyal güvencesi olmayan kişilerin güvence altına alınmasını sağlamak için Genel Sağlık Sigortası yapılır. Bu GGS’ de borç sorgulaması sadece e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.

4A Sigorta Ödemeleri ve 4B BAĞ-KUR Ödemeleri Sorgulama: E-devlet adresi üzerinden TC kimlik numarası, şifre ve güvenlik kodu ile giriş yapılarak, ödeme türüne göre borç sorgulama yapılır. Primlerde bulunan eksiklerden dolayı oluşan borçlar, borç sorgulama menüsünden öğrenilir.

SGK  borç sorgulaması yapıldıktan sonra, borç ödeme SGK online tahsilat sayfası üzerinden kredi kartı ile, istenilirse  taksitler halinde ödenebilir. Aynı zamanda normal bankamatik ile de borç ödemesi yapılabilir.

SSK Sorgulama Nasıl Yapılır?

SSK sorgulama için, 4A hizmet dökümüne ulaşılması gerekir. Bunun içinde bir adet e-devlet şifresine sahip olmak yeterlidir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama menüsü üzerinden ‘’SSK sorgulama’’ yazılarak, istenilen sigorta ödemelerine veya sigorta işlemlerine yönelik her bilgiye ulaşılabilir.

 

 

SGK İletişim Nasıl Kurulabilir?

SGK ile iletişim kurmak için farklı yollar kullanılabilir. Bunlardan bir tanesi, SGK ‘ya telefon yolu ulaşmaktır. Bunun dışında kurum ziyaret edilebilir. Zaman tasarrufu sağlamak için ve kolay bir sistem olduğu için e-devlet sistemine www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşılmaktadır, şuan için iletişim amaçlı aktif olarak bu sistem daha fazla kullanılmaktadır.

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir