Emeklilik Sorgulama – Emeklilik Yaşı Öğrenme

Bugün yazımızda iş ilanlarının yanısıra yaptığımız genel bilgi paylaşımları ile devam edeceğiz. Birçok kişiden gelen yoğun istek üzerine “Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?” konusu üzerine araştırmalar yaptık. Araştırmalarımızın sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan ‘Ne Zaman Emekli Olurum’ uygulamasına eriştik. Sizler için emeklilik sorgulama nasıl yapılır? aşağıda adım adım anlattık.

 

Nasıl Emekli Olabilirim?

Emeklilik yılını hesaplamak isteyen vatandaşlar aşağıdaki istenilen bilgiler doğrultusunda sgk.gov.tr  internet sitesi üzerinden sorgulama yapabilirler. Yalnız sorgulama yapmadan önce aşağaki bilgileri eksiksiz bir şekilde bilmeniz gerekmektedir. Bu adımdan sonra sorgulama nasıl yapılır? adım adım bir alt başlıktan inceleyebilirsiniz.

  1. Doğum Tarihi
  2. Hizmete Başlama Tarihi
  3. SSK Prim Ödeme Gün Sayısı
  4. Diğer Sandıklara Ait Gün Sayısı
  5. Askerlik/Sanatçı Gün Sayısı
  6. Fiili Gün Sayısı
  7. Yurtdışı Gün Sayısı
  8. 3600 Günün Doldurulduğu Tarih

Yukarıdaki bilgiler ile Sosyal Güvenlik Kurumu internet adresi üzerinden sorgulama yapmanız mümkün. İsterseniz aşağıdaki sorgulama yolunu izleyerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

  • https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ internet adresine giriş yapınız.
  • Karşınıza aşağıdaki gibi “Ne Zaman Emekli Olurum” sayfası çıkacak ve sizden emekliliğe dair bazı bilgiler istenecektir.
  • Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurunuz.
  • Ardından sağ üst köşede bulunan “Malüliyetiniz var mı?” ve “Erken Yaşlanma var mı?” sorularını evet veya hayır olarak cevaplandırın.
  • Bilgileri tamamladıktan sonra sol alt kısımda bulunan gönder butonu ile sorgulamanızı gerçekleştirin.

emeklilik sorgulama nasıl yapılır

Emeklilik İkramiyesi Öğrenme

Emeklilik ikramiyesi, emekli olduğunuz zaman tarafınıza verilecek olan toplu miktardaki ödemedir. Bu para, çalışma döneminizde ödenen primlerin şekillenmiş halidir. Emeklilik ikramiyesi, çalıştığınız kuruma, eğitim durumunuza ve çalışıma anındaki unvanınıza göre değişiklik gösterir.

Emekli ikramiyenizi hesaplamak için, internet sitelerinde hesaplama motorları mevcuttur. Onları kullanarak, emeklilik ikramiye tutarınızı öğrenebilirsiniz. Hesaplama motorlarında kullanmanız gereken bilgiler:

  • Derece ve kademeniz,
  • Ek göstergeniz,
  • Kıdem yılı ve fiilen hizmet yılınız,
  • Hizmet ayınız,
  • Maaş Döneminiz,
  • Makam tazminatınız,
  • Hizmet ayınız,
  • Temsil tazminatınız
  • İkramiye yılınız gibi bilgilerin doğru olarak girilmesi gerekir. Girilen bilgiler doğrultusunda, emekli ikramiyeniz yaklaşık değerde hesaplanmaktadır.

4A Emeklilik İkramiyesi Hesaplama

T.C kimlik numarası ve sicil numarası ile giriş yaparak, nüfus bilgilerinizi doğruluyorsunuz. Bu şekilde eski adı ile SSK yani 4A emeklilik ikramiyesini gerekli bilgiler doldurularak hesaplıyorsunuz.

4B Emeklilik İkramiyesi Hesaplama

Doğru sonuç elde edilmesi için 5400 günlük prim ödemesi yapılmış olması gerekiyor.  Eğer prim gün sayısını doldurmamış iseniz, hatalı sonuç elde edilmektedir. Bilgiler giriş yapılırken, sorgulama günün, emeklilik gününüz olarak hesaplama yaptırmanız gerekmektedir.

4C Emeklilik İkramiyesi Hesaplama

4C emeklilik ikramiyenizi hesaplarken, kıdem ve derecenizi girdikten sonra hizmete başlangıç tarihinizi girmeniz gerekiyor. Sonra mevcut ise, tazminat göstergelerinizi girerek; ikramiye miktarınızı öğreniyorsunuz.

Emekli ikramiyesi, birçok kişinin hayallerini gerçekleştirmek için beklediği bir gelir olduğu için, heyecanlı bir süreç olmaktadır

 

 

SSK Bilgilerimi Nasıl Öğrenirim?

Emeklilik sorgulaması için sizden istenen bilgileri bilmiyorsanız, turkiye.gov.tr üzerinden e-hizmetlere giriş yapınız. Henüz bir e-Devlet şifreniz yok ise en yakın PTT şubesinden temin ediniz. e-Devlet şifreniz olduğunuzu varsayarsak e-hizmetler bölümü üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu başlığını bulunuz. Bu başlık altında bulunan ilgili hizmet dökümüne tıklayınız. Ardından T.C Kimlik No ve e-Devlet şifresi ile giriş yapınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra size ait bilgiler ekranda listelenecektir.

unnamedEğer bu konu hakkında sorun yaşıyorsanız sitemizin alt kısmında bulunan yorum alanı ile bizlere bildirebilirsiniz. En kısa sürede sizlere destek vermeye çalışıyoruz. Ayrıca daha fazla bilgi ve paylaşım için sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Twitter ve +Google) takipte kalın!

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir