Sürücü Belgesi Nasıl Alınır? Ehliyet Başvuru

Ehliyet başvurusu nasıl yapılır? hakkında gelen sorular üzerine bu konuyu sizlerle paylaşma gereği duyduk. Ehliyet almak için gerekli şartları ve belgeler hakkında araştırmalar yaptık ve araştırmalarımızın sonucunu sizlerle paylaştık. İsterseniz lafı çok uzatmadan ehliyet konusunda birtakım bilgileri inceleyelim.

Ehliyet Başvuru Nasıl Yapılır ?

ehliyet nasıl alınırİlk olarak ehliyet alabilmek için 18 yaşına girmiş olmanız gerekmektedir. Eğer 18 ve üzeri yaştaysanız, en yakın sürücü kursuna giderek kayıt yapabilirsiniz. İlk aşamada ehliyet başvurusu yapabilmek için kursa kayıt yapmanız gerekmektedir. Kurs tarafından istenen ücret karşılığında kayıt yaptırdıktan sonra sizden bazı evraklar istenecektir. Evrakları net olarak söylemesekte sağlık raporu, mezuniyet belgesi, adli sicil kaydı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve biometrik fotoğraf olduğunu belirtebiliriz. Zaten başvurduğunuz sürücü kursu istenen evrakların listesini size verecektir. Kursunuz tarafından sizlere verilen evrak listesini tamamlamanız daha doğru olacaktır.

Gerekli evrakları tamamladığınızda sürücü kursu kayıt işleminiz tamamlanacaktır. Bu adımdan sonra size verilen tarihler arasında teori dersleri (trafik, motor, sağlık) başlayacaktır. Gerekli teori derslerinin ardından uygulamalı direksiyon dersleriniz başlayacaktır. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra sınavlara katılmanız gerekecektir.

Yine kursunuz tarafından söylenecek ücretler karşılığında teori ve direksiyon sınavı için harç yatırmanız gerekecektir. Harçları yatırdıktan sonra ilk teori sınavı gerçekleşecektir. Bu sınavda başarılı olursanız, direksiyon sınavına girmek için hak kazanacaksınız. Fakat teori sınavından kalırsanız, tekrar harç yatıracak ve bir sonraki teori sınavını bekleyeceksiniz. Teori sınavı sonunda başarılı olan adaylar kısa bir aradan sonra uygulamalı direksiyon sınavına katılacaklardır. Direksiyon sınavını başarılı olarak tamamlayan adaylar ehliyet almak için son adımı tamamlamış olacaklardır. Direksiyon sınavında başarısız olan adaylar ise yeniden harç yatırarak bir sonraki direksiyon sınavını bekleyeceklerdir.

sürücü belgesi nasıl alınır

Teori ve direksiyon sınavında başarılı olduktan sonra kurs tarafından sertifikalarınız verilecektir. Ardından ehliyet için Emniyet’e harç yatırmanız gerekmektedir. Gereken harcı yatırdık sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nden randevu alarak, sertifikalarınız ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Emniyet’te gerekli işlemlerin yapılması ardından kart ücretinide vererek, sürücü belgenize sahip olabilirsiniz.

2018 Sürücü Belgesi Ücretleri

Sürücü belgesi sınıflarında farklılık olduğundan dolayı ücretleri bağlı olduğunuz sürücü kursundan öğrenmeniz doğru olacaktır. Kurs kayıt işleminizden, Emniye’te kadar ödenecek bütün tutarları kursunuz size sunacaktır.

Bu bilgilerin yanısıra sormak istediğiniz soruları yorum alanını kullanarak bizlere iletebilirsiniz. Sorularınıza kısa süre içerisinde cevap verilecektir.

Motorsiklet grubu A1, A2 iken yeni düzenlemeye göre M, A1, A2 ve A ehliyet sınıfları olarak getirilmiştir.

  • M ehliyete sahip kişiler hangi araçları kullanır?
    -Motorlu bisiklet diye tabir edilen vitessiz motorları kullanabilirler.
  • A1 ehliyete sahip kişiler hangi araçları kullanır?
    -Motor’u 125cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilirsiniz.
  • A2 ehliyete sahip kişiler hangi araçları kullanır?
    -35 kw’a kadar bulunan motosikletleri kullanabilirsiniz.
  • A ehliyete sahip kişiler hangi araçları kullanır?
    -35 kw üzeri bulunan motosikletleri kullanabilirsiniz.

Hangi ehliyet hangi araçları kullanır diyorsanız tabloyu inceleyebilirsiniz.

surucu-belgesi-cesitleri

Tüm Derslerden Geçer Not Alınması Gerekiyor

18 yaşını doldurmuş herkes ehliyet başvurusunda bulunabilir. Bunun için öncelikle, ehliyet kursuna başvurulması gerekmektedir. Her bölgede ehliyet kursları bulunmaktadır. Ehliyet kursunun istediği belgeleri tamamlayarak, başvuruda bulunabilirsiniz. Sürücü belgesi almak için öncelikle sürücü kursunun kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Kurs içerisinde; sağlık, trafik ve motor dersleri gibi teorik konular işlenerek, ders bitiminde de uygulamalı olarak direksiyon dersleri verilmektedir. Sürücü kursunun teorik derslerini başarıyla tamamlayan kişiler, direksiyon sınavına katılabileceklerdir. Direksiyon sınavında başarısız olan kişiler, bir sonraki direksiyon sınavını bekleyerek, yeniden sınava girmek zorunda kalacaklardır.

2018 Yılı Sürücü Belgesi Düzenlemesi

2018 yılı yeni düzenlemeye göre, ehliyet sınıflarında yapılan değişiklikler, güncellenmiş şekli ile uygulanmaktadır. Düzenlemeye göre; M sınıfı ehliyet belgesi alacaklar, 16 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.  A grubu ehliyet belgesi alacaklar; A1 sınıfı 16 yaşını, A2 sınıfı 18 yaşını ve A sınıfı 24 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. B grubu ehliyet belgesi alacaklar; B1 sınıfı 16 yaşını, B sınıfı ve BE sınıfı, 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. C1, C1E,C, D1, D1E,D, DE, F VE G grubu ehliyet belgesi alacaklar da aynı şekilde belli yaş sınırlamalarına göre ehliyet verilmektedir.

Ehliyet Ve Sürücü Kursu İlişkisi

Ehliyet almadan önce hangi sınıfa dâhil olduğunuzu belirlemelisiniz. Daha sonra ehliyet alma şartlarınızın uygun olup olmadığı konusunda karar vermeniz gerekmektedir. Son olarak bir sürücü kursuna gitmeniz gerekmektedir. Sürücü kursu ücretleri, her bölgede farklılık göstermektedir. Teorik ve direksiyon sınavına girerek, sınavı başarıyla geçtikten sonra, ehliyetinizi alabilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir