İş Bulma Sürecinde Karşılaşılan Zorluklar

Günümüzde her ülkenin yaşadığı sorunların başında işsizlik gelmektedir. İş bulmak başlı başına zor bir süreçtir. Sabır ve özveri gerektirmektedir. Belki 1 hafta belki de aylarca sürebilen bir dönemi kapsamaktadır. İş bulma arayışında olan bireyler, çeşitli yöntemler denemektedirler. CV bilgileri güncellenmekte, iş arama platformlarına üyelik yapılmakta ve bir takım tanıdıklar devreye sokulmaya çalışılmaktadır.

Her işsiz birey iş bulmak amacıyla bir takım yöntemler denemektedir. Doğru yol izlenirse, kısa sürede iş bulmak mümkündür. Tüm bunların yanında iş arayan kişinin yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerekmektedir. İşsizliğin temel nedenlerinden biri de kişilerin kendilerini yeterince geliştirmemiş olmalarıdır. Bunun yanı sıra işverenin beklediği standartları karşılayamayacak durumda olanların dahi söz konusu işe talip olmaları yaşanan sorunların başında gelmektedir.

Rakipleriniz Arasından Sıyrılmanın Yollarını Arayın

Başvurular işten geri dönüş alınabilmesi adına, kişinin çok sayıda rakiple karşı karşıya olduğunun bilincinde olması gerekmektedir. İş başvuru yapılmadan önce nasıl bir iş arandığına karar verilmeli ve o doğrultuda kişisel gelişim sağlanmalıdır. Her işsiz birey rakiplerine karşı üstün konuma geçebilmek adına CV’sinde bulunan artılara yenisini eklemelidir. Örnek vermek gerekirse; halkla ilişkiler departmanına eleman alınırken, yalnızca bu bölümün mezunu olmanız asla yeterli olmayacaktır. Ülkede çok sayıda halkla ilişkiler bölümü mezunu bulunmaktadır. Önemli olan diğer halkla ilişkiler bölümü mezunları arasından sıyrılmanızı sağlayacak niteliklere sahip olmanızdır.

Rakipler arasından sıyrılmak ve işverenin ilgisini çekebilmek öğrencilik hayatına kadar uzanan bir süreci kapsamaktadır. Yalnızca okul eğitimi asla yeterli değildir. Eğitim hayatının yanı sıra meslekle ilgili gelişim sağlayabilmek için çeşitli etkinliklere katılmış olmak en önemli artıyı oluşturmaktadır. Öğrencilik hayatı boyunca boş duran yalnızca okul hayatına odaklanan kişiler mezuniyet sonrasında iş bulma sürecinde büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Mümkünse part time iş bulup bir yandan sahada meslek eğitimi alınması şarttır.

Deneyimli Eleman Sorunsalı

Günümüz işsizliğinin en temel sorunlarından biri de deneyimli eleman talebidir. Bu durum iş hayatına yeni atılan mezunların önünü kesen bir uygulamadır. Neredeyse her işletme deneyimli personel arayışındadır. Bu durum insanların deneyim kazanmasının önünü kesmektedir. Bu sebeple çalışma hayatına mümkün olduğunca erken girilmelidir. Deneyim kazanmak için staj yolları aranmalıdır.

Eleman yetiştirmeye zaman harcamak istemeyen kurumlar en az 2 yıl tecrübe şartı istemektedir. İşsiz kalmamak adına okul döneminde en azından iki yıl mesleği öğrenmek adına çalışmak, mezuniyet sonrasında kişilere kolaylık sağlamaktadır. Çok seçici davranmadan, işle ilgili saha bilgisi edinmek adına iş arayışı öğrencilik döneminde başlamalıdır.

İkinci Bir Dil Şart

İş kolu ve mesleği ne olursa olsun ikinci bir dil günümüzün zorunluluğu haline gelmiştir. “Benim bölümünde ikinci dile gerek yok” anlayışı tamamen yanlıştır. İşveren her zaman personelin kendini ne kadar geliştirdiğine bakmaktadır. Hatta bazı iş alanlarında üçüncü bir dil dahi talep edilmektedir. Dil öğrenimi okul hayatında mümkün olmadığından, dil kursundan eğitim alınmalıdır. Bu konuda belediyelerin ücretsiz kurslarından faydalanılabilir.

Masa başı, yalnızca bilgisayar işlemleri gerektiren işlerde dahi ikinci bir dil ön koşul olarak talep edilmektedir. Meslek konusunda yeterli olan kişiler, çoğu zaman dil bilmedikleri için o işi dil bilen daha az deneyimli rakiplerine kaptırmaktadırlar. İkinci bir dil bilmek sizi her zaman ön sıralara taşımaktadır. Bu nedenle dil eğitimi asla ihmal edilmemelidir. İkinci bir dil dahi yetersiz görülmeke üçüncü dil aranmaktadır. Şunu asla unutmamak gerekir ki; “işverenler sınırlı ücretlerle en mükemmel personeli aramaktadır”.

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir