İşsizlik Ödeneği Nasıl Alınır ? İşsizlik Ödeneği Başvurusu

Yazımıza başlamadan önce işsizlik ödeneği nedir ? ve kimler bu hizmetten yararlanabilir ? sorularını cevaplayalım. Başvuru yapmadan önce bu kısa bilgiyi incelemeniz sizin yararınıza olacaktır.

Sigortalı bir işte çalışan kişinin kendisinin isteği ve de kusuru olmadan işten çıkarılması durumunda devreye giren bir güvencedir. Bu haktan yararlanabilmeniz için son 120 gün içinde çalışanın adına ödenmemiş prim ve hizmet akdinin feshedilmesinden sonra geçen 3 yıl içinde 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmiş ise hizmet akdinin feshinden sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapılması gerekir. Bu başvuruda ise kişinin şahsen kendisinin ya da internet üzerinden online başvurusunun yapılması gerekir. İşsizlik ödeneğinin amacı işten çıkarılan bir personelin yeni bir iş bulana kadar ki süreç içerisinde kendisini geçindirebilecek ve borçlarını ödeyebilecek bir anlamda günlük yaşam koşullarına dayanabilmesini sağlayabilmek içindir.

İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik maaşında hesaplama ise çalışırken yapılan hesaplamadan daha farklıdır. Burada hesaplama yapılırken son 4 aylık bordro esas alınır ve bu şekilde günlük ortalama olan bir brüt kazancın % 40’ı şeklinde hesaplama yapılır. Bu şekilde hesaplama yapıldığı takdirde işsizlik ödeneği asgari ücretin brüt tutarının da % 80’inin üzerine çıkmaması gerekir. Bu dönem içerisinde çalışmayan kişi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocukları için genel sağlık sigortasından çalışıyormuş gibi de yararlanabilecektir. Bu konuda ilk kez başına böyle bir durum gelen yani işten çıkarılan bir kişi acaba sağlık güvencem devam eder mi şeklinde soru yöneltir. Bu da sorunun karşılığına yanıt olarak elbette ki maaşın bitim süresi boyunca genel sağlık sigortasından yararlanılabilir şeklinde olacaktır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar 2019?

İşsizlik maaşının işten çıkarılma durumunda çalışanın güvencesi olduğunu belirttik buna göre talep edilen koşullar çerçevesinde başvurusunu gerçekleştire işsiz kişi içinde maaş bağlanacak. Buna göre maaş başvurusu neticesinde 2018 yılında bu rakam en düşük 805 lira olarak belirlenmişken en yüksekte 1623 lira olmuştu. 2019 yılına baktığımız zaman burada asgari ücretin ise 2020 TL olduğunu görüyoruz ancak brüt 2558 TL görülürken 2019 yılı işsizlik maaşının ne kadar olabileceği henüz belli olmamıştır.  İşsizlik maaşı ne kadar oldu sorusuna yanıt olarak ise şu an itibariyle 2018 yılında belirlenmiş olan rakamlardan ödemelerin yapıldığını da söyleyebiliriz.  İşsizlik maaşı her işten çıkana ödenen bir ücret değildir. Bunun içinde mutlaka aşağıdaki şartların yerine getiriliyor olması gerekir. Bu şartlara uymayan ve işten çıkmış bir kişinin işsizlik maaşı alabilmesi mümkün değildir.

İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Sizde işsizlik ödeneği almak için başvuru yapmak istiyorsanız, e-Devlet şifresi almanız gerekmektedir. Önceki paylaşımlarımızda e-Devlet şifresi nasıl alınır ? başlığı altında sizlere bilgi vermiştik. Konuya ulaşmak için sitemizin e-Devlet ile sorgulama işlemleri kategorisini inceleyebilirsiniz. Konuya kolay yoldan ulaşmak için sitemizin sağ üst köşesindeki arama kısmını kullanabilirsiniz. (Örnek arama : e-devlet şifresi)

Artık bir e-Devlet şifreniz var olduğunu düşünerek konumuza devam ediyoruz. İlk olarak devletin kısayolu olan turkiye.gov.tr adresine giriş yapıyoruz. Karşımıza çıkan sayfanın sol üst kısmında bulunan e-hizmetler bölümüne tıklıyoruz.
Sonra karşımıza çıkan sayfada İşkur başlığı altındaki işsizlik ödeneği başvurusu alanına tıklıyoruz. (Soldaki harf kısmından İ harfine tıklayarak daha kolay ulaşabilirsiniz.) Kimliği şimdi doğrula diyerek devam ediyoruz.
Son olarak bizden T.C Kimlik numarası ve e-Devlet şifresinin girilmesi isteniyor. Bu alanları da doğru bir şekilde tamamladıktan sonra başvuru sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Sizden istenen bilgileri doldurduktan sonra işsizlik maaşı için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

 

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ?

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat farklı bir yol ile başvurunuzu yapmak istiyorsanız, en yakın İşkur şubesine giderek bilgi alabilirsiniz. Gerekli bilgiler size İşkur tarafından verilecektir.

işsizlik başvurusu nasıl yapılır

İşsizlik Ödeneği Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • İşsizlik maaşından yararlanabilmek için kişide şu şartların oluşması önemlidir.
  • Kendinin isteği dışında ve çalışırken herhangi bir kusur işlemeden işveren tarafından işten çıkarılması durumu
  • Hizmet sözleşmesinin feshedilmesinin öncesinde toplamda 120 günlük bir sigortasının yatıyor olması gerekir. Bu 120 günlük sürenin mutlaka kesintisiz bir şekilde devam etmesi gerekiyor.
  • Son 600 gün içerisinde işsizlik sigortasından yararlanmamış olmak ve prim ödemesi yapılmamış olması.
  • İşten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içinde başvurusunu şahsen ya da internet üzerinden İŞKUR’a yapmış olması.

İşsizlik Ödeneği Almak İçin Nereden Başvuru Yapılmaktadır?

İşsizlik ödeneği almak için gerekli şartları karşılayan işsiz yani çalışmayan kişiler bu başvuruyu e-devlet sitesinden yapabilecekleri gibi direk İŞKUR vasıtası ile de gerçekleştirebilmektedir. İşsizlik ödeneği İŞKUR tarafından verilmektedir. Dolayısıyla da işsizlik ödeneği almak için başvuru yapacak olan kişilerin İŞKUR birimine bizzat giderek başvuru yapmaları gerekmektedir ya da İŞKUR’un resmi internet sayfasından yönergeleri izleyerek yapabilmektedirler.

 

 

İşsizlik Ödeneği Kaç Ay Boyunca Verilmektedir?

İşsizlik maaşı işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl belirliyor. Bu süre içerisinde alacağınız maaş sizin işsizlik maaşınızın da miktarını belirliyor. Prim gününüz arttığı sürece de maaşınızda artış olacaktır. Bunun içinde herkes işsizlik maaşını aynı miktarda almaz. Buna göre aşağıdaki tabloda prim gün sayısı ve ne kadar alacakları belirtilmiştir.

İşsizlik ödeneği her kişiye farklı ay kapsamında verilebilmektedir. Şöyle ki;
-İşten çıkarıldığı tarihten önceki 600 gün sigortalı çalışanlar için 180 gün,
Son 900 gün boyunca sigortalı çalışarak işsizlik primi ödeyen kişiler 240 gün işsizlik ödeneği alırken,
-Sigortalı olarak 1080 gün çalışıp işsizlik sigorta primini de ödeyen kişiler 300 gün işsizlik ödeneği alma hakkına sahip olmaktadır.

Bu bağlamda kişilerin alacakları işsizlik ödeneği maaş miktarı da farklılık göstermektedir. İşsizlik ödeneklerinin farklılık göstermesinde en büyük etken ise; kişilerin çalıştıkları gün ve ödenen sigorta birimlerinin oranı olmaktadır.

Bu yazımız hakkında söyleyeceklerimiz sona ermiştir. Eğer sizin soru, görüş ve önerileriniz varsa, yorum alanını kullanarak bizlere iletebilirsiniz. Paylaşımımızda olduğu gibi devletin diğer kısayollarını ve işinizi kolaylaştırabilecek bilgileri öğrenmek için sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir