Pasaport Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen kişilere verilen yetki belgesidir. Nüfus cüzdanı bulunduğumuz ülkede nasıl geçerli ise, pasaportta yurt dışına çıktığımızda nüfus cüzdanı yerine geçen bir belgedir. Pasaport verilme süreleri 6 aydan 10 yıla kadar değişmektedir. Yurt dışına ne için gittiğiniz ve ne kadar kalacağınız ile alakalı duruma göre verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, 6 aydan 10 yıla kadar sürelerde pasaport verilmektedir. Pasaport yenileme gerektiren durumlardan birisi, pasaport sürenizin geçmesidir.
Pasaport yenileme işlemleri Emniyet müdürlüklerinin pasaport işlemleri bölümünden gerçekleştirilirken, artık nüfus vatandaşlık işleri müdürlüklerinden gerçekleştirilmektedir. Pasaport yenileme işlemi için ilgili müdürlüklere vaktinden 15 dakika önce gelmelisiniz. Yenileme işleminde mutlaka kişinin kendisinin giderek başvurması gerekmektedir. Pasaport yenileme işlemleri; pasaportunuzun yeşil, bordo veya gri türde olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir.

Yeşil Pasaport Nasıl Yenilenir?

Yeşil pasaport, en fazla 5 yıl süreyle, genellikle memurlara verilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaportunuzu yenilemek için öncelikle pasaport randevusu oluşturmanız gerekmektedir. Yenileme için gerekli evraklar; 2 adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı, tahsil edilmiştir damgalı defter bedeli belgesi, kullanmış olduğunuz pasaport ve yeşil pasaport talebinizle ilgili form belgelerini temin etmelisiniz. Temin ettiğiniz belgeleri teslim ettikten sonra pasaport yenileme işlemini bitirmiş olmanız gerekmektedir.  Yeşil pasaport sahibiyseniz, 160 ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Bordo Pasaport Nasıl Yenilenir?

Bordo pasaport çıkartmak için öncelikle tüm evraklarınızı eksiksiz tamamlamaya çalışmalısınız. Pasaport başvurunuzun kabulünde bunlar çok önemlidir. Bordo pasaportunuzu yenilemeden önce pasaportunuzun geçerlilik süresini belirlemelisiniz. 6 aydan 10 yıla kadar geçerlilik süresi bulunan pasaportların, süresi ne kadar çok uzarsa o kadar fazla ödeme yapmak zorunda olduğunuzun bilincinde olmalısınız. Bu yüzden 10 yıllık pasaport almak hem karlı hem de vize işlemleri için daha kolay olmaktadır.

Bordo pasaport yenilemek için; nüfus cüzdanı, 2 adet biyometrik fotoğraf, kullanmış olduğunuz pasaport ve tahsil edilmiştir damgalı defter belgesi gerekmektedir. Eğer eğitim amaçlı yurt dışı seyahati gerçekleşiyorsa, bunu kanıtlayan belgeler olduğu takdirde, harç bedeli alınmamaktadır. Tüm bu belgeler eksiksiz şekilde hazırlanarak, teslim edildikten 1 hafta sonra, bordo pasaportunuz yenilenmektedir. Bordo pasaport sahipleri, 120 ülkeye vizesiz giriş yapabilirler.

Gri Pasaport Nasıl Yenilenir?

Gri pasaportun bir diğer adı da hizmet pasaportudur. Tıpkı yeşil pasaport sahipleri gibi devlet kurumunda çalışanlara veya memurlara verilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaporta benzerliğinden dolayı karışıklık göstermektedir. Fakat belli noktalarda farklılıkları bulunmaktadır. Gri pasaport, devlet memurluğunda çalışan ve devlet memurluğu görevince yurt dışı seyahatine çıkmak zorunda kalan kişilere verilen pasaport türüdür. Yeşil pasaportta olduğu gibi vize süreli bir pasaport özelliği göstermemektedir. Sadece verilen görevi ve süresince yurt dışında bulunması gereken durumlarda memura verilen pasaporttur. Hizmet pasaportu olarak verilen türde bir pasaport türü olduğundan, tatil amaçlı kullanılamaz. Gri pasaport 5 yıllık süreyle verilmektedir. Bu süre içerisinde hizmet verdiğiniz kurumda çalışmaya devam ettikçe bu pasaportu görev gereğince kullanabilirsiniz. Pasaportun süresi bittiğinde yenilenme işlemi, sıfırdan pasaport işlemleri ile gerçekleştirilmektedir.

Gri Pasaportu Kimler Alabilir?

Gri pasaport; memur ve devlet kurumlarında çalışanlara verilen, görev pasaportudur. Eğer gri pasaportunuz varsa; aile bireyleri içerisinde yer alan; eşiniz, 18 yaşından küçük çocuklar, evli olmayan, öğrenci olan ve iş sahibi olmayan aile bireyleri gri pasaport çıkarma hakkına sahipler. Bakıma muhtaç aile bireyleri de gri pasaporttan yararlanabilirler. Bunun için gereken tek şart, bu şartları taşıyan kişiler, durumlarını belgeledikleri takdirde, sorunsuzca gri pasaport sahibi olabilirler. Gri pasaport için istenen gerekli belgeleri, eksiksiz şekilde hazırladığınızda, yaklaşık 1 hafta sonra pasaportunuz elinize ulaşmaktadır. Gri pasaport çıkarmak isteyenler, harç parası ödemeden, sadece defter bedeli ödeyerek, pasaport sahibi olabilmektedir. 156 ülkeye giriş yapabilen gri pasaportlular, Schengen ülkelerine vizesiz geçiş hakkına sahiplerdir.

Kısa sürede sahip olduğunuz gri pasaport, bazı yönleriyle yeşil pasaport özelliği gösterirken, yeşil pasaport gibi avantajlı yönleri bulunmamaktadır. Sadece hizmet pasaportu olması, görev süresince yurt dışında olmayı gerektirdiğinden, tatil amaçlı bir kullanım özelliği göstermemektedir. Vize gibi sorunlarla karşılaşılmasa da görev bitiminde, gri pasaport, Emniyet Müdürlüklerine teslim edilmektedir. Görev bitiminizde hala pasaport sürenizin geçerliliği bulunuyorsa, bordo pasaporta geçmek zorundasınız.

Vizesiz gidilebilecek ülkeler için tıklayınız. 

Bilgi Paylaştıkça Güzelleşir:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir